Grønn stær

Grønn stær kalles på fagspråket glaukom. Grønn stær er en gruppe øyesykdommer der synsnerven gradvis svekkes slik at synsfeltet langsomt innskrenkes. Den mest kjente risikofaktoren er et unormalt høyt øyetrykk, men grønn stær kan også sees hos pasienter med normalt øyetrykk.

Hva er øyetrykk?

For at øyet skal bevare sin kuleform må det være et visst trykk inne i øyet. Trykket opprettholdes av kammervæsken som dannes i det bakre øyekammeret. Normalt renner kammervannet ut av øyet like hurtig som det dannes, slik at trykket opprettholdes noenlunde konstant. Vanligvis er øyetrykket mellom 10-20 mmHg, men det finnes ingen absolutt grense mellom et normalt og et alvorlig forhøyet trykk. Et trykk under 20 mmHg er normalt for de aller fleste, men hos noen pasienter har grønn stær blitt påvist hos pasienter med normalt øyetrykk (normaltrykksglaukom).

Flere ulike typer glaukom

Vi bruker betegnelsene primær- og sekundær glaukom for de to hovedtypene av grønn stær. Dersom det foreligger en annen sykdom i øyet som har forårsaket trykkstigning kalles dette sekundær glaukom. Når det ikke foreligger noen åpenbar øyesykdom som forklarer trykkstigningen kalles dette primær glaukom. 

Hvordan behandles grønn stær?

  • Trykksenkende øyedråper

  • Trykksenkende laserbehandling

  • Trykksenkende ventiloperasjon

Vanligvis starter man med øyedråper og må teste ut hvilken som virker best og har minst bivirkninger. Laserbehandling (SLT) er en smertefri behandling som kan senke øyetrykket hos mange. Dette utføres ved vår klinikk. Får man ikke tilfredsstillende trykkforhold på denne måten blir en ventiloperasjon et alternativ. Dette utføres på sykehuset med innleggelse på Øyeavdelingen.