Tørre øyne

Tørre/sviende/irriterte øyne er én av de vanligste årsakene til at man oppsøker øyelege eller optiker. Tørre øyne er en multifaktoriell sykdom som påvirker tårene og øyets overflate. Tilstanden gir ubehag, synsfortyrrelser, tåreflod og kan potensielt skade øyets overflate. Symptomer på tørre øyne er tørrhet, sandfølelse, kløe, lysømfintlighet, tåreflod, varierende synsskarphet, ubehag ved bruk av kontaktlinser og røde eller trette øyne.

Hva er årsaken til tørre øyne?

Tårefilmen består primært av lipider (olje), vann og muciner (slim). Lipidene produseres av fettkjertler i øyelokkene og bidrar til å forhindre fordampning av tårefilmen. Vannet utskilles fra tårekjertelen og bidrar til proteiner, oksygen, salter og løste karbohydrater ernærer øynene. Muciner produseres i bindehinnen og har i oppgave å binde tårefilmen til hornhinnen. Tårefilmen fordamper naturlig fra øyets overflate, men dersom det er ubalanse i tårefilmen kan dette føre til overstadig fordampning som gir tørre øyne. Det er flere forhold som kan føre til en ustabil tårefilm. Øyelegen avklarer den underliggende årsaken, graderer alvorlighetsgrad og finner riktig behandling for plagene.

Lettgradig tørre øyne kan utredes hos optiker, men moderat til alvorlig tørre øyne skal utredes og behandles av øyelege ofte med reseptpliktige medikamenter.

Hvordan behandles tørre øyne? Alt etter årsaksforhold:

  • Kunstig tårevæske, enten tyntflytende eller gelépregete. Noen ganger nøytrale salver.

  • Varmebehandling og masasje av øyelokkene. Bedring av øyehygienen.

  • Lipidholdige øyedråper.

  • Antibiotika i dråpeform eller med tabletter, steroiddråper.

  • Vurdering/behandling av underliggende ofte generelle sykdommer som er årsak til plagene.


Forekomst av midd (demodex) ved hårrøttene til øyevippene kan gi symptomer på tørre øyne. Midd er noe nesten alle har i ansiktet og ellers på kroppen. Når det blir for mange av dem rundt øyeområdet får man plager. Tilstanden er ikke synstruende, men kan være ubehagelig. Nedenfor kan du lese mer om midd (demodex) og hvordan du kan behandle midd på egenhånd.